Nejrizikovější chyby, které vedou k ukládání tuků na břiše: Jsme nepoučitelné a na toto si stále nedáváme pozor

Osobní trenér Michael Achberger sestavil dvanáct bodů, ve kterých rozebírá nejčastější příčiny přibírání tuku v oblasti pasu. Pokud můžete, vyhněte se jim ještě včas a myslete tak i na své zdraví.

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Tuk v oblasti břicha trápí nejednu z nás, co může být příčinou? Pouze o jídle to být nemusí. Břišní tuk může ukazovat na řadu onemocnění jako je metabolický syndrom, onemocnění srdce a rakovinu.

V lékařské terminologii bývá nazýván viscerálním tukem, protože obaluje vnitřní orgány. Zdravotní problémy představuje pro všechny, i osoby s normální hmotností. Názorně vám ukážu jednotlivé příčiny.

Přečtěte si také: Peganová dieta těží ze dvou populárních typů stravování: Osvojte si její metodu 5-4-3-2-1

1) Konzumace potravin a nápojů s velkým množstvím cukru

Značná část lidí zkonzumuje denně více cukru, než si uvědomují. Mezi potraviny bohaté na cukr patří nejrůznější cukrovinky, dorty, slazené nápoje a další. Nenechte se zmást, i produkty tvářící se zdravě mohou být plné cukru, proto VŽDY čtěte složení. Studie prokázaly spojitost mezi nadměrným množstvím břišního tuku a vysokým příjmem cukrů (zejména fruktózy).

Klasický cukr i kukuřičný sirup obsahují velké množství fruktózy. První zmíněný tvoří z 50% fruktóza, kukuřičný sirup z 55%. Lidé konzumující větší množství fruktózy mají problém se spalováním tuku a rychlostí metabolismu. Tekuté kalorie ze sladkých nápojů vás navíc těžko zasytí.

2) Alkohol

Alkohol může být v malém množství prospěšný (zejména červené víno). Snižuje riziko srdečních a mozkových příhod. Ve velkém množství však způsobuje záněty, onemocnění jater a další potíže. Některé studie potvrdily, že alkohol potlačuje spalování tuku a nadměrné množství kalorií z něj přijatých se částečně ukládá jako břišní tuk. Z toho vychází i známý pojem "pivní břicho".

3) Trans tuky

Bylo prokázáno, že způsobují záněty, mohou přispět k inzulínové rezistenci a chorobám srdce. Studie na zvířatech ukázaly, že častá konzumace trans tuků může mít vliv na přibírání v oblasti břicha.

4) Málo pohybu

Sedavý způsob života patří mezi nejrizikovější faktory špatného zdravotního stavu. Lidé se stále méně hýbou, což je jednou z hlavních příčin častějšího výskytu obezity. Je ověřený fakt, že ženy sledující televizi více než 3 hodiny denně měly 2x vyšší riziko, že přiberou tuk v oblasti břicha.

5) Nedostatek bílkovin

Dostatek bílkovin ve stravě přispívá k menšímu pocitu hladu, větší sytosti a zrychlení metabolismu. To vše napomáhá ke spontánnímu snížení denního příjmu kalorií. Lidé, kteří jedí větší množství bílkovin, jsou méně náchylní k ukládání břišního tuku. Nedostatek bílkovin zvyšuje hladinu hormonu neuropeptid Y, který podporuje chuť k jídlu a tloustnutí.

6) Menopauza

Během menopauzy dochází k hormonálním změnám, poklesu hladiny estrogenu a následně ukládání tuku do oblasti břicha. Některé ženy v přechodu přiberou více, jiné méně, vliv mají geny, ale i věk, ve kterém menopauza začne. Menší problém s přibíráním tuku mají ty ženy, u kterých menopauza začala v mladším věku.

7) Nerovnováha střevní mikroflóry

V našich střevech žijí stovky druhů bakterií. Mohou být zdraví prospěšné i naopak. Zdravá střevní mikroflóra je důležitá pro správnou funkci imunitního systému. Podle některých výzkumů může mít její nerovnováha negativní vliv na ukládání břišního tuku.

8) Ovocné šťávy a džusy

I pokud nejsou v 100% džusu žádné přidané cukry, přirozeně jich obsahují velké množství. Ovocný cukr (fruktóza) obvodu vašeho pasu neprospívá, jak již bylo zmíněno v prvním bodě.

Například 250 ml 100% jablečného džusu i koly obsahuje stejné množství cukru - 24 g. Šťáva z hroznů má dokonce 32 g cukru. Tyto tekuté kalorie na rozdíl od pevné stravy neuspokojí vaši chuť k jídlu. Dostat touto formou do sebe obrovské množství cukru je tedy více než jednoduché.

9) Stres a kortizol

Kortizol je produkován kůrou nadledvin a říká se mu "stresový hormon", protože jeho hlavním cílem je mobilizace organismu při stresové zátěži. Nadbytek kortizolu může přispět k ukládání tuku v oblasti břicha. Mnoho z nás má také tendenci se ve stresu přejídat, což je dalším krokem k přibírání.

10) Nedostatek vlákniny

Strava chudá na vlákninu a bohatá na rafinované cukry vede k ukládání viscerálního tuku. Zvýšení příjmu rozpustné vlákniny o 10g vede ke snížení množství břišního tuku o 3,7%. Celozrnné potraviny bohaté na vlákninu napomáhají proti ukládání viscerálního tuku.

Mohlo by vás zajímat: Detoxikujte své tělo po létě: Tyto tři kroky vás dostanou k vysněné postavě a klidné mysli

11) Genetika

Geny hrají v ukládání tuku do oblasti břicha také svou roli. Konkrétně jde o gen pro receptor regulující kortizol a gen kódující receptor leptinu.

12) Nedostatek spánku

Mnoho studií potvrdilo souvislost mezi nedostatkem spánku a nabíráním tuku. Ženy, které spí 5 a méně hodin mají o 32% vyšší riziko nadváhy o 15 kg v porovnání s těmi, které spí alespoň 7 hodin. Ukládání tuku mohou ovlivňovat i různé poruchy spánku, např. spánková apnoe.

Nabírání tuku v oblasti břicha je ovlivněno řadou rozličných faktorů. Za některé často nemůžete (genetika, hormonální změny v menopauze), jiné máte ve svých rukou (správné stravování, pohyb) a na těch pracujte.

Foto:
Profimedia
Zdroj:
Michael Achberger

Související články

Diskuse k článku

comments powered by Disqus

Nejčtenější články

Obsah online magazínu feminity.cz je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu, nebo jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu zakázáno.

Kontakt

© Copyright 2018 Frogfoot s.r.o..