Zázvor není jako všelék úplně pro každého: Dopřejte svému tělu detox právě díky těmto účinkům

Ve zdravém těle zdravý duch. Posilte na podzim svou imunitu a zaměřte svou pozornost na zázvor. Ten však podle odborníka Michaela Achbergera není vhodný pro každého. Pro koho tedy je a kdo by se mu měl naopak vyhýbat?

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Zázvor bývá nazýván všelékem. Jeho léčivé účinky oceníte nejen při nachlazení a zažívacích potížích. Se zázvorem bychom to však neměli přehánět! Je totiž možné se jím snadno předávkovat. Jaké jsou léčivé účinky zázvoru? Kdy se mu raději vyhnout? Jak z něj připravit léčivý čaj?

Přečtěte si: Největší mýtus o tom, jak zhubnout z břicha: Dá se vůbec ztratit jen tento břišní tuk?

Zázrak jménem zázvor

Zázvor je známý především jako koření. Nedávno dorazily na pulty prodejen zdravé výživy a do supermarketů čerstvé kořeny zázvoru. Lékárny nabízejí kapsle, sirupy či oleje s extrakty ze zázvoru. K dostání jsou zázvorové bonbóny, žvýkačky i pivo. A proč tolik pozornosti k nepříliš vzhlednému kořenu? Jestliže budete užívat zázvor s mírou, zbavíte se rýmy, nevolnosti či migrény

Zázvor je původem exotická rostlina (Čína, Indie), která je ale v Evropě známá po staletí. Používali ho Řekové i Římané, zdomácněl ve středověké evropské kuchyni, postupně se však jeho obliba částečně utlumila. Renesanci zažívá zázvor díky zájmu o tradiční léčitelství a orientální pokrmy, kam zázvor neodmyslitelně patří. Výrazná chuť zázvoru i jeho aroma přináší do přípravy jídel vítanou změnu a tak dnes na zázvor narazíte doslova na každém rohu.

Denně by dospělý člověk neměl přijmout více než 4g čerstvého zázvoru

Největší pozornosti se těší zázvorové nápoje (čaje, limonády či pivo) a pokrmy s čerstvým zázvorem nebo zázvorem ve formě koření. Zázvor najdete běžně v nabídce supermarketů i obchodů se zdravou výživou. Je dostupný také v lékárnách jako potravinový doplněk (sirupy, kapsle apod.), ale tady ma větší popularitu např. hlíva, rakytník či echinacea, což jsou léčivé rostliny bez rizikových projevů. Opatrnost při užívání zázvoru je nutná a vyplývá z toho, že zázvor se nesmí užívat ve větším množství a není vhodný pro každého.

Zázvor obyčejný: Bylina se zázračnými účinky

Gingerol je aktivní složkou zázvoru, která předurčuje chuťové vlastnosti zejména čerstvého zázvoru, ale má i terapeutické účinky při různých zdravotních problémech. Chemickým složením se řadí mezi organické sloučeniny (fenoly, ketony a alkoholy) a nejblíže složením ma k kapsaicinu či piperinu, což jsou látky dodávající pikantnost chilli, resp. koření. Běžně má gingerol podobu žlutého oleje.

Mezi léčivé účinky gingerolu patří zmírnění nevolností různého druhu, např. při cestování, v těhotenství či při migréně. Gingerol se pro své působení na tělesnou teplotu používá k navození hypotermie u potkanů (tzv. hibernace). Gingerol je také podroben vědeckému zkoumání vzhledem k pozitivní ovlivnění nádorových onemocnění (např. rakovina střeva, prsní tkáně, vaječníků nebo pankreasu).

V současnosti se zázvor v divoké přírodě prakticky nevyskytuje. Uměle je pěstován především v tropických oblastech, odkud pochází, ale rozšířil se i do domácností po celém světě. Zázvor můžete tedy vypěstovat i v českých podmínkách. Pokud poskytnete rostlině přiměřenou vlhkost a dostatek slunečního světla, dočkáte se "úrody" a část oddenku můžete spotřebovat. Zázvorovník je však rostlina, které musíte věnovat poměrně velkou pozornost, a i přes péči vykvete jen zřídka a oddenky většinou nedosahují velikosti běžné pro tropické oblasti.

Sušený zázvor

Zázvor se používá nejčastěji jako koření, tzn. sušený. Ať už jde o jednodruhové koření vhodné do slaných i sladkých jídel či kořenící směsi (například kari), kam se zázvor přidává, vždy zázvor kromě aroma a výrazné chuti dodává pokrmům něco navíc - pozitivně totiž ovlivňuje proces zažívání. Zázvor stimuluje tvorbu trávicích šťáv, a tak dokáže potlačit nepříjemné stavy, jako jsou pálení žáhy, nadýmání či plynatost.

Zázvor je lékem na řadu obtíží, užívat bychom ho měli s rozumem

V posledních letech si oblibu získávají i jiné formy jako sušený zázvor - čerstvý zázvor či zázvor nakládaný. Čerstvý zázvor můžete kromě mnohostranného využití při vaření a pečení užívat jako "lék". Strouhaný nebo nakrájený na plátky např. slouží k přípravě čaje (nachlazení, zažívací potíže). Kousky čerstvého zázvoru je rovněž možné rozžvýkat při bolestech v krku. Zázvor lze nakládat do medu, cukru (kandované) i ethanolu (extrakt). Zázvor se tak stává součástí nejrůznějších pochutin (bonbónů, lízátek či žvýkaček), ale i lihových nápojů a potravinových doplňků.

Kdy se zázvoru raději vyhnout?

Zázvoru se připisuje řada léčivých a zdraví prospěšných účinků. Ruku v ruce se superlativy se také objevují upozornění na uvážené užívání zázvoru, které vyplývají z možného předávkování či nevhodné kombinace s jinými léčivy. Podle mnoha odborníků není dětem do dvou let zázvor určený vůbec. Vyhnout by se mu měli i jedinci s dlouhodobým onemocněním, jako jsou např. diabetici. Tak jako u jiných léčivých rostlinách platí, že je lze užívat jen s mírou, zázvoru se to týká dvojnásob. V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku 1 gram, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy.

 

Nepřehlédněte: Podzimní detoxikační kúra, která vás dostane opět do formy: Zkuste kombinaci chilli a kurkumy

Doporučené dávky zázvoru

Dospělí:

Obecně by neměla denní dávka čerstvého zázvoru překročit 4 gramy (při dávce 5 gramů jsou popisovány některé nežádoucí účinky jako nevolnost, průjem a srdeční poruchy). Při nevolnostech denně 2-4 gramy čerstvého oddenku (0,25 - 1 gram sušeného zázvoru), záleží na intenzitě obtíží.V těhotenství 4krát denně 250 mg (kapsle).

Zázvorový čaj porcovaný lze připravit několikrát denně (2 až 3krát), do odvaru z čerstvého zázvoru je doporučené množství do 4 gramů na litr čaje (podle individuální snášenlivosti).

Děti:

Do dvou let není vhodné zázvor užívat. U dětí starších dvou let odpovídají dávky zázvoru přibližně třetině dávkování u dospělých (s ohledem na hmotnost).

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru připravíme tak, že 1 až 3 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru (max. 4 gramy zázvoru nakrájeného na plátky) přelijeme litrem vroucí vody. Po dobu 5 minut necháme zázvor vyluhovat a pak ho z čaje odstraníme, vyluhované kousky zázvoru nejsou určeny ke konzumaci. Do zázvorového čaje je dobré po vychladnutí cca na 60 stupňů přidat šťávu z citronu a med (zejména při nemocech z nachlazení).

Pokud dáváte přednost kořeněným chutím, můžete spolu se zázvorem povařit skořici a hřebíček, tím získáte výraznější nápoj.

Foto:
Profimedia
Zdroj:
Michael Achberger

Související články

Diskuse k článku

comments powered by Disqus

Nejčtenější články

Obsah online magazínu feminity.cz je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu, nebo jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu zakázáno.

Kontakt

© Copyright 2019 Frogfoot s.r.o..