Domácí vánočka s rozinkami: Kynuté těsto vám s touto zásadou půjde jako po másle

Domácí pečení se podvědomě spojuje s krásným obdobím vánočních svátků. Kolem zavládne klid a vy můžete s láskou připravit vánoční vánočku pro své nejbližší. Poradíte si s ní jedna dva.

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Lahodné kynuté těsto chce někdy praxi. Abyste ho však měly lehké jako kdysi i vaše babička, spolehněte se na lehkou zásadu. Celý kvásek je vhodné připravovat za tepla. Smícháním jemně ohřáté mouky, cukru s droždím získáte konzistenci, po které toužíte a výsledek si jistě vyslouží mnoho pochval. Vánočka je vhodná jako tradiční jídlo během štědrého večera, její sladkost z ní však dělá i dokonalé snídaně. Stačí přidat sklenici mléka či horké čokolády a zimní pohodu máte na světě.

Mohlo by vás zajímat: Domácí skořicová hnízda: Vyzkoušejte na nich nádech javorového sirupu a teplého másla

Na vánočku si připravte:

500 g hladké mouky

80 g cukru

30 g droždí

200 ml mléka

100 g másla

2 kousky žloutků

50 g rozinek

50 g brusinek

50 g mandlí

špetku soli

2 polévkové lžíce vanilkového cukru

Postup přípravy domácí vánočky plné chuti:

1. Připravte si kvásek. V misce smíchejte mouku a cukr, přisypte špetku soli, vanilkový cukr. Do středu směsi udělejte důlek, nadrobte do ní droždí a zalijte polovinou mléka. Vše spolu promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte kynout pěkně v teple.

2. Do kvásku přidejte máslo, zbylou polovinu mléka a žloutky. Znovu promíchejte.

3. Těsto vypracujte na komplexní hmotu a opět nechte kynout dokud nenaroste i o polovinu svého objemu.

4. Až do vykynutého těsta jemně zapracujeme mandle, rozinky a podle chutě i brusinky. Vánočka s nimi bude lahodná a šťavnatá.

5. Vzniklé těsto si rozdělíme na 9 pramenů, tedy 9 stejně dlouhých pásů, které vyválíme. Budeme je zaplétat a to nasledovně, spodní část vánočky uděláme ze 4 copů, střední z 3 kusů a navrch uložíme cop z 2 zapletených kusů.

6. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v rozehřáté troubě nejprve na 200 stupňů po dobu 25 minut, následně snížíme teplotu na 180 stupňů a dopékáme ještě půl hodinu.

Přečtěte si také: Sachrův dort bez množství cukru a lepku: Tyto ingredience nahradíte, avšak rozdíl cítit nebudete

Foto:
Profimedia
Zdroj:
PC

Související články

Diskuse k článku

comments powered by Disqus

Nejčtenější články

Obsah online magazínu feminity.cz je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu, nebo jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu zakázáno.

Kontakt

© Copyright 2019 Frogfoot s.r.o..