Jablečný Tarte Tatin: Zdravý trik s karamelem si můžete dopřát a neohrozíte tak svoji postavu

Jablečný moučník Tarte Tatin je původem francouzský dezert, který si můžete jednoduše připravit i doma. Jméno nese po známém hotelu, ve kterém ho začali poprvé servírovat. Nechte se i vy okouzlit jeho chutí.

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Zdravější verze Tarte Tatin si žádá jemné ústupky od klasického receptu, základním předpokladem tohoto jablečného koláče je totiž množství cukru, ze kterého se ještě před pečením stane jemný karamel. Ten se rozpustí na vrchní části a osladí tak celé ovoce. Jablka můžete nahradit jakýmkoli vaším oblíbeným ovocem, způsob pečení Tarte Tatin však zůstává stejný.

Přečtěte si také: Raw kuličky, které budete zbožňovat: 15 minut a můžete zdravě mlsat

Pro přípravu zdravější verze si nachystejte:

  • 4 jablka
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky vanilky
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1/4 hrnku kokosového cukru
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1/4 hrnku vody

Postupujte následovně:

  1. Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia a připravte si dortovou formu, ve které budete koláč péct.
  2. V misce smíchejte rukama na hladké těsto mouku a vodu. Hned však přidejte i 1 a půl lžičky kokosového oleje, který si předem však zahřejte, aby se z něj stalo kapalné skupenství. Z těsta vyformujte kouli a vložte ji do chladničky, dokud budete pracovat s jablky.
  3. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a poduste na zbylém kokosovém oleji. Na pánev přidejte postupně skořici a vanilku.
  4. Nechte je ať pustí svou vlastní šťávu, přidejte kokosový cukr a jablka vybírejte z pánve až když změknou.
  5. Zatímco vám připravené jablka vychladnou, vyválejte si těsto, které jste nechaly odpočívat v chladničce. Vypracujte ho do tvaru kruhu, který vložíte do dortové formy vystlané pečícím papírem.
  6. Jablka napěchujeme na vrch těsta, můžete je jemně podlít šťávou, kterou pustily při svém dušení. stačí opravdu pár kapek, aby se koláč zbytečně nepromočil.
  7. Pečte pod dobu 15 až 20 minut dokud jablíčka svrchu nechytí zlatavou barvu.

Mohlo by vás zajímat: Šťavnatý jablečno-makový koláč, který musíte vyzkoušet: Bez cukru, mouky a výčitek

Foto:
Profimedia
Zdroj:
PC

Související články

Diskuse k článku

comments powered by Disqus

Nejčtenější články

Obsah online magazínu feminity.cz je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu, nebo jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu zakázáno.

Kontakt

© Copyright 2019 Frogfoot s.r.o..