Potraviny, které ovlivňují vznik alergie v našem těle: Test, který odhalí, co vám může dělat špatně

Jsme to, co jíme a proto je důležité u některých potravin zbystřit pozornost. Odhalíme vám, které potraviny v nás evokují nepříjemné pocity a potenciální vznik alergie.

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Lidé trpící potravinovou alergií mají imunitní systém, který reaguje na konkrétní proteiny nacházející se v potravinách. Jejich imunitní systém napadá tyto sloučeniny, vyhodnocuje je jako škodlivý patogen - bakterii či virus a aktivizuje se.

Často se pojmy alergie a intolerance ztotožňují, což není správné. Rozdíl spočívá především v tom, že přesto, že symptomy mohou být snadno zaměnitelné, mají v případě intolerancí zpožděný účinek. Intolerance může vzniknout nejen v reakci na protein, ale i sacharidy či nedostatek enzymů v těle. Jednotlivec může při intoleranci konzumovat malé množství potraviny na kterou má onu nesnášenlivost, zatímco v případě alergií způsobí tato potravina rychlou alergickou reakci.

Vznik alergií nejčastěji ovlivňují potraviny, které můžeme rozdělit do 4 skupin:

  • Jednoduché cukry
  • Mléčné výrobky
  • Bílá mouka
  • Rafinované tuky

Jednoduché cukry dnes najdeme téměř všude. Ať už sáhneme po krajíci chleba na snídani, sladké tyčince na svačinu či večerním drinku s přáteli. Jsou zkrátka všude! Jednoduché cukry jsou nejrychlejším zdrojem energie, protože se do krve oběhu vstřebávají do 1 minuty. Jak se však říká, rychle nabyl rychle pozbyl. Jednoduché cukry dodají energii rychle, ale s krátkodobým účinkem. Z dlouhodobého hlediska způsobují obezitu, ztrátu stopových prvků, vitamínů a snížení imunity, což v konečném důsledku otevírá dveře všem alergiím.

Nepřehlédněte: Nápoj z této superpotraviny ovládl svět: Obsahuje více vlákniny a je bez alergenů či lepku

Mléčné výrobky

Jen málokdo z nás už ve svém okolí nemá člověka, který by neměl problém s mlékem a mléčnými výrobky. Právě tento druh alergie je dokonce první, který nás ohrožuje. Alergen - mléčná bílkovina se totiž přenáší z kojící maminky i na děťátko. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří se s touto formou alergie potýkají, obecné doporučení kážou vyloučit mléko ze svého jídelníčku na min. 2 roky. Nejedná se jen o mléko samotné, podstatné je vyloučit i všechny mléčné výrobky: jogurty, sýry, tvaroh a jiné.

Bílá mouka

Bílá mouka je častokrát označována za bílý jed. Proč? Podobně jako cukr je považována za nevyváženou složku potravy. Pokud ji přijímáme v nepřiměřeném množství, má neblahé důsledky na náš organismus. V případě, že máme na výběr, jednoznačně upřednostňujme celozrnnou alternativu výrobku. Bílá mouka je totiž ochuzena o to, co je na obilnině samotné nejcennější.

Rafinované tuky

Mnoho alergických reakcí je spojených i s nadměrnou konzumací omega-6 rostlinných olejů a margarínů na úkor zdravějších omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny přirozeně ovlivňují naši imunitu a jsou štítem, který nás od alergií chrání. Navíc jsou považovány za jeden z přirozených způsobů léčby už vzniklých alergií.

Viz také: Detoxikace, kterou snadno podstoupíte každé ráno: Tento typ čaje rozšíří cévy a zlepší cirkulaci krve

 "Velká osmička"

Seznam nejčastějších alergenních potravin, které způsobují 90% všech alergií:

  • vajíčka
  • ryby
  • mléko
  • pšenice
  • ořechy ze stromů (zejména vlašské, lískové ořechy, mandle ...)
  • arašídy
  • měkkýši
  • sója

Diagnostika druhu a příčiny alergií bývá náročným procesem. Průběh reakcí na alergen totiž není identický a u každého jednotlivce probíhá specificky (druh, intenzita reakce). V případě, že po požití potraviny z "velké osmičky" pociťujete některou z uvedených potíží, je pravděpodobné, že i vy sami trpíte alergií.

Zbystřete pozornost, když ...

Mezi nejčastější reakce identifikující alergii patří:

  • brnění v ústech
  • pocit pálení rtů a úst
  • otok rtů a obličeje
  • kožní vyrážka
  • svědivá a / nebo skvrnitá kůže
  • nevolnost
  • průjem
  • výtok z nosu a kýchání
  • sípání a kašel
  • slzení očí
  • symptomy anafylaxe (vážná alergická reakce)
Foto:
Profimedia
Zdroj:
mm

Související články

Diskuse k článku

comments powered by Disqus

Nejčtenější články

Obsah online magazínu feminity.cz je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu, nebo jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu zakázáno.

Kontakt

© Copyright 2019 Frogfoot s.r.o..