Lidé trpící potravinovou alergií mají imunitní systém, který reaguje na konkrétní proteiny nacházející se v potravinách. Jejich imunitní systém napadá tyto sloučeniny, vyhodnocuje je jako škodlivý patogen - bakterii či virus a aktivizuje se.
Často se pojmy alergie a intolerance ztotožňují, což není správné. Rozdíl spočívá především v tom, že přesto, že symptomy mohou být snadno zaměnitelné, mají v případě intolerancí zpožděný účinek. Intolerance může vzniknout nejen v reakci na protein, ale i sacharidy či nedostatek enzymů v těle. Jednotlivec může při intoleranci konzumovat malé množství potraviny na kterou má onu nesnášenlivost, zatímco v případě alergií způsobí tato potravina rychlou alergickou reakci.
Vznik alergií nejčastěji ovlivňují potraviny, které můžeme rozdělit do 4 skupin:
- Jednoduché cukry
- Mléčné výrobky
- Bílá mouka
- Rafinované tuky
Jednoduché cukry dnes najdeme téměř všude. Ať už sáhneme po krajíci chleba na snídani, sladké tyčince na svačinu či večerním drinku s přáteli. Jsou zkrátka všude! Jednoduché cukry jsou nejrychlejším zdrojem energie, protože se do krve oběhu vstřebávají do 1 minuty. Jak se však říká, rychle nabyl rychle pozbyl. Jednoduché cukry dodají energii rychle, ale s krátkodobým účinkem. Z dlouhodobého hlediska způsobují obezitu, ztrátu stopových prvků, vitamínů a snížení imunity, což v konečném důsledku otevírá dveře všem alergiím.
Nepřehlédněte: Nápoj z této superpotraviny ovládl svět: Obsahuje více vlákniny a je bez alergenů či lepku
Mléčné výrobky
Jen málokdo z nás už ve svém okolí nemá člověka, který by neměl problém s mlékem a mléčnými výrobky. Právě tento druh alergie je dokonce první, který nás ohrožuje. Alergen - mléčná bílkovina se totiž přenáší z kojící maminky i na děťátko. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří se s touto formou alergie potýkají, obecné doporučení kážou vyloučit mléko ze svého jídelníčku na min. 2 roky. Nejedná se jen o mléko samotné, podstatné je vyloučit i všechny mléčné výrobky: jogurty, sýry, tvaroh a jiné.
Bílá mouka
Bílá mouka je častokrát označována za bílý jed. Proč? Podobně jako cukr je považována za nevyváženou složku potravy. Pokud ji přijímáme v nepřiměřeném množství, má neblahé důsledky na náš organismus. V případě, že máme na výběr, jednoznačně upřednostňujme celozrnnou alternativu výrobku. Bílá mouka je totiž ochuzena o to, co je na obilnině samotné nejcennější.
Rafinované tuky
Mnoho alergických reakcí je spojených i s nadměrnou konzumací omega-6 rostlinných olejů a margarínů na úkor zdravějších omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny přirozeně ovlivňují naši imunitu a jsou štítem, který nás od alergií chrání. Navíc jsou považovány za jeden z přirozených způsobů léčby už vzniklých alergií.
"Velká osmička"
Seznam nejčastějších alergenních potravin, které způsobují 90% všech alergií:
- vajíčka
- ryby
- mléko
- pšenice
- ořechy ze stromů (zejména vlašské, lískové ořechy, mandle ...)
- arašídy
- měkkýši
- sója
Diagnostika druhu a příčiny alergií bývá náročným procesem. Průběh reakcí na alergen totiž není identický a u každého jednotlivce probíhá specificky (druh, intenzita reakce). V případě, že po požití potraviny z "velké osmičky" pociťujete některou z uvedených potíží, je pravděpodobné, že i vy sami trpíte alergií.
Zbystřete pozornost, když ...
Mezi nejčastější reakce identifikující alergii patří:
- brnění v ústech
- pocit pálení rtů a úst
- otok rtů a obličeje
- kožní vyrážka
- svědivá a / nebo skvrnitá kůže
- nevolnost
- průjem
- výtok z nosu a kýchání
- sípání a kašel
- slzení očí
- symptomy anafylaxe (vážná alergická reakce)