Lidé, kteří upravili svůj jídelníček takto, jsou zpravidla štíhlejší: Víte, které jídlo u nich na talíři nenajdete?

Profesionální fitness trenér Michael Achberger sestavil vzorový jídelníček pro začínající vegetariány. Jak přestat jíst maso a přitom zdravě hubnout?

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Chcete zhubnout a tak jste se rozhodly skoncovat s masem? To fungovat nebude, když na vašem talíři jinak zůstane vše po starém. Efekt však přijít může.

Vegetariáni opravdu bývají štíhlejší - to kouzlo však není v odmítání masa. Jsou to totiž většinou lidé, kteří o svém životním stylu přemýšlejí více než "všežravci". Nenacpou se v prvním fastfoodu, který jim přijde do cesty. Zpravidla nekouří, nepijí alkohol (nebo jen v rozumné míře) a jejich stravování je celkově zdravější. Svůj životní styl možná delší dobu "ladily" a vědí přesně, co by měli jíst a proč.

Mohlo by vás zajímat: Jak nosit stylové kšiltovky a ponechat si svou ženskost? Víme, jak na to!

Dobře naplánovat a prostudovat

Pokud zůstanete u svých tří šišek na snídaně, čokolády u televize a na poledne si místo panenky dáte smažený sýr, určitě nezhubnete.

Vegetariánská strava vám může pomoci váhu redukovat stejně jako nabrat. Tak jak může váš zdravotní stav zlepšit, může ho i zhoršit. Pokud je dobře promyšlená, vyvážená a nejde jen o to, že chcete hubnout, a proto ze dne na den bezhlavě vyloučíte maso, může být pro vaše zdraví i váhu velmi prospěšná. V každém případě doporučuji každému začínajícímu vegetariánovi prostudovat příslušnou literaturu a zkonzultovat své stravování s odborníkem na výživu. Uvážlivý výběr potravin povede k hubnutí, i když maso úplně nevyloučíte. Zeleninu je vhodné konzumovat v každém případě!

Vegetariánem v padesáti: kvůli zdraví

Experimentování většinou patří k mládí. Přibývá ale lidí, kteří se k radikální změně odhodlají v středním věku. Jejich motivem nebývá soucit se zvířaty, ale právě zdraví.

Konzumujete více, než ve skutečnosti potřebujete, což vede k rozvoji civilizačních chorob – ischemické nemoci srdce, hypertenzi, cukrovky, žlučníkových problémů a obezity. Pokud se sníží příjem koncentrované energie, což je možné i omezením živočišných produktů, dochází ke zlepšení. U vegetariánů výrazně klesá i výskyt rakoviny tlustého střeva

Začínáte. Na co si dát pozor?

Možná vás zklamu, ale sladkosti si ani vegetariáni nemůžou dopřát, co hrdlo ráčí!

Omezte jednoduché cukry (z ovoce a sladidel) a celkové množství sacharidů a tuků. Nevyvážená vegetariánská strava bývá založena právě na těchto živinách, po kterých se velmi snadno tloustne.

Nezanedbávejte v jídelníčku bílkoviny, které by měly být součástí každého pokrmu. S deficitem bílkovin, respektive aminokyselin, dochází k nerovnováze, která vegetariánům může z dlouhodobého hlediska poškodit zdraví. Více než polovina vegetariánů má negativní zkušenosti s nesprávným stravováním. Často se jedná o zhoršenou kvalitu vlasů, nehtů, chudokrevnost, sníženou mineralizaci kostí, zpomalený metabolismus vlivem odbourání svalové hmoty, únava (chybí zinek a železo) a sníženou obranyschopnost organismu. Pro vegetariánství byste se měly rozhodnout, protože vám tato strava vyhovuje a chutná, ne protože si myslíte, že je to tak správně. Je zbytečné nutit se do sóji a smutně přitom snít o krvavém steaku. K zdraví a štíhlosti vede mnoho cest, a některé z nich jsou určitě i "masové".

Čím nahradit maso?

  • Tempeh vzniklý fermentací sójových bobů
  • sójovým masem
  • Seitanem, pšeničným lepkem
  • Vajíčkové hmoty, ale pozor na ně

Jednoduchý a výživný oběd či večeře

Výhodou je, že všechny tyto potraviny se dají v kuchyni zpracovávat stejným způsobem, jako maso. Můžete je vařit, dusit, péct, opékat, grilovat. Tím pádem se vám značně rozšiřuje škála receptů, které můžete připravovat. V podstatě nejste omezeni ničím. Například ze sójového masa si můžete připravit i obalované řízky, pokud budete chtít.

Nicméně je zde samozřejmě i nabídka zdravějších vegetariánských pokrmů. Pokud náhražku masa podusíte, vhodně okořeníte a doplníte mísou čerstvého zeleninového salátu, máte rychlý, jednoduchý a nutričně hodnotný oběd či večeři. Fantazii se meze nekladou.

Nezapomeňte na železo

Dobrým zdrojem rostlinných bílkovin jsou luštěniny. Zařazujte do vegetariánského jídelníčku proto často fazole, čočku, cizrnu (římský hrách). Vegetarián si ale kromě bílkovin musí pohlídat dostatečné množství železa ve stravě. Velké množství železa obsahuje například brokolice či mák. Nudle z celozrnné mouky s mákem nebo brokolicové karbanátky s vařenými bramborami proto mohou být vynikající součástí jídelníčku každého, kdo se masu vyhýbá, ať už z jakýchkoliv důvodů. Železo může lidské tělo doplnit i z listové zeleniny, která ho obsahuje velké množství. Proto vsaďte na jídla doplněné špenátem, či ještě lépe Mangoldem. Představíme si ukázku vegetariánské stravy.

Jídelníček pro vegetariány

1.den

Snídaně: Müsli s ovocem, mléko (v případě veganské stravy nahraďte například sójovým či konopným mlékem)

Dopolední svačina: Jablko

Oběd: Grilovaný tempeh, salát z oliv, rajských jablek a ledového salátu

Svačina: Acidofilní (případně sójové) mléko, rajče

Večeře: Fazolový salát, Kornspitz

2. den

Snídaně: Celozrnný rohlík, sýr tofu, bylinkový čaj

Dopolední svačina: Banán

Oběd: Sójové kostky s rajčatovou omáčkou, těstoviny z celozrnné mouky

Svačina: bílý jogurt (případně sójový jogurt), kousek vařené brokolice

Večeře: Salát z červené čočky, topinka z celozrnného chleba

3. den

Snídaně: Žitný chléb, pomazánka z ředkviček, zelený čaj

Dopolední svačina: Pomeranč

Oběd: Sójové nudličky ala čína, rýže

Svačina: Okurkový salát s jogurtem (kravský případně nahraďte sójovým)

Večeře: Guláš z hlívy ústřičné, vařený brambor

Přečtěte si také: Naučte se jednoduchou techniku k dosažení užšího pásu: Dá se to zvládnout za méně než 3 týdny

Chutný jídelníček i bez masa

Z výše uvedených pravidel je vidět, že i bez masa lze připravit opravdu pestrý jídelníček. Rozhodně tak nemusíte mít obavy, že pokud se rozhodnete pro vegetariánskou stravu, budete muset jíst jen zeleninu. Na trhu najdete mnoho potravin, které dokážou maso nutričně nahradit. Při sestavování vegetariánského jídelníčku byste neměly zapomínat na vyváženost sacharidů, bílkovin a tuků. Důraz klaďte na mnoho rostlinných bílkovin. Bez nich by vaše tělo mohlo trpět.

Foto:
Profimedia
Zdroj:
MA

Související články

Diskuse k článku

comments powered by Disqus

Nejčtenější články

Obsah online magazínu feminity.cz je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu, nebo jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu zakázáno.

Kontakt

© Copyright 2019 Frogfoot s.r.o..