Víte, do kterých partií se nejvíce ukládá alkohol? V důsledku tuků na těchto místech se vaše postava takto mění

Ve vlastním zájmu myslete na to, že alkohol dokáže změnit proporce doslova "ze dne na den." S fitness trenérem Michaelem Achbergerom vám odhalíme všechny jeho skryté nástrahy v číslech.

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Celý týden se hlídáte a cvičíte. Nedopřát si trochu hříchu ani o víkendu by bylo příliš tvrdé. Jenže pak možná zjistíte, že dva dny zruinovaly celé předchozí úsilí. Když se snažíme stravovat a žít zdravě, mělo by být samozřejmostí, že pro nás bude alkohol tabu. Existují však situace, kdy je těžké se mu zcela vyhnout. Jarní zahrádka láká na orosený půllitr piva, při společenských událostech bývá alkohol běžnou součástí zábavy. Máme pocit, že jedna sklenice nás nezabije, ale ne vždy při ní i zůstaneme. Jak vlastně na alkohol reaguje náš metabolismus a kolik kalorií s ním přijmeme?  Skutečnost je horší, než si míníme připustit.

Přečtěte si: Velká jarní očista tlustého střeva: Vzorový detox jídelníček, který vás postupně zbaví toxinů a odlehčí

Jedno pivo - více než zdravá svačina.

V rámci diety se alkohol vůbec nedoporučuje. Jde o takzvané prázdné kalorie, které nemají žádný nutriční přínos. Jeden gram čistého alkoholu má 29 kilojoulů, 17 kilojoulů má gram sacharidů nebo bílkovin a 37 kilojoulů má gram tuku. Alkohol se tak energeticky téměř vyrovná tuku. Jedním půllitrem desetistupňového piva přijmeme asi 840 kilojoulů, dvěma decilitry vína 500 kilojoulů, což už odpovídá energeticky výživné svačině.

V případě tvrdého alkoholu představuje 0,5 dl 450 až 500 kilojoulů, například při slivovici jde o 463 kilojoulů, při whisky pak o 492 kilojoulů. V případě likérů činí energetický příjem ještě o 100 kilojoulů více. Světová zdravotnická organizace doporučuje příjem alkoholu omezit na příležitostnou konzumaci maximálně 20 gramů alkoholu denně, konkrétně 16 gramů u žen a 20 gramů u mužů, což odpovídá sklenici vína či jednomu 12 ° pivu. Destiláty a ještě kaloričtější likéry radí zcela vynechat.

Alkohol urychluje ukládání tuku

Kromě prázdných kalorií se v alkoholu skrývají i další rizika. Tělo ho totiž vnímá jako toxickou látku, a proto se ho snaží z organismu co nejrychleji odbourat. Na spalování potravin, které jsme zkonzumovaly, mu proto už nezůstanou kapacity. S větším množstvím, se koncentrace alkoholu v těle zvyšuje, dokud rychlost odbourávání zůstává stejná. Další jídlo, které přijmete spolu s alkoholem, se ukládá do tukových zásob, protože v první řadě se musí odbourat alkohol. Alkohol zpomaluje metabolismus potřebných živin a navyšuje denní příjem energie. Další nebezpečí přináší alkohol v podobě oslabené vůle. Už po sklenici piva mizí schopnost sebekontroly, kdy si dokážeme poručit, co jíst a co ne. S alkoholem navíc roste chuť na pochutiny, jako jsou oříšky, chipsy a slané či mastná jídla, která jsou v dietním režimu zcela nevhodná.

Alkohol mění postavu

Pravidelným popíjením alkoholu tedy nepřispívá ani našemu zdraví ani naší postavě. Nadměrné pití se umí negativně podepsat na postavě, protože energetická vydatnost alkoholu je nadměrná a užívání alkoholu je spojeno častokrát s imobilními aktivitami. Při nedostatku pohybu a nadbytku příjmu prázdných kalorií dochází k ukládání tuku:

  • Oblast břicha kolem pupku
  • Podpora tvorby celulitidy
  • Nahromadění tukových polštářků na vnitřních stehnech
  • U starších žen ukládání tuků v oblasti tricepsů
  • U mužů díky utlumení tvorby testosteronu pitím alkoholu se ukládá tuk i do oblasti boků

Dalším negativním optickým jevem při pití alkoholu je vyšší stupeň zavodnění a tím člověk vypadá po pití ještě tlustší:

  • Celá oblast obličeje (s tím spojené i dočasné zmizení vrásek)
  • Zavodněná oblast rukou
  • Voda v oblasti kotníků
  • Voda na prstech a rukou a nohou
  • Voda v oblasti břicha a v celém podkoží problémových partií

Co si smíme dovolit

Dietu neoklamete ani nealkoholickým pivem nebo ochucenými pivy typu Radler s nízkým obsahem alkoholu. Pivo je sladový nápoj s objemem alkoholu menším než 0,5%, ale s vysokým obsahem sacharidů okolo 40 gramů na litr. Při hubnutí bychom se měly všem jeho podobám vyhnout. Jiný nápoj než suché bílé víno, ideálně v podobě střiku v poměru 1: 1, se zkrátka s dietním režimem neslučuje. Možnost příležitostné konzumace alkoholu je stejně jako jídelníček při snaze redukovat váhu vhodné konzultovat s odborníkem, který vám poradí s dávkováním i množstvím. Vždy je to individuální, záleží i na okolnostech a toho, v jaké fázi hubnutí se člověk nachází. Na začátku diety rozhodně doporučuji alkohol zcela vyloučit.

Jak se alkohol zpracovává v těle?

Na to, abychom pochopili, proč nás alkohol ovlivňuje tak, jak to dělá, je důležité vědět, jak se v těle zpracovává. Po konzumaci prvního alkoholického nápoje se 25% tohoto alkoholu absorbuje přímo ze žaludku do krevního řečiště, zbytek se vstřebává přes tenké střevo. Alkohol je obecně absorbován poměrně rychle, jeho absorpce se však může zrychlit v závislosti na několika faktorech: množství jídla v žaludku (plnější žaludek zpomaluje rychlost absorpce) zda je nápoj sycený (šampaňské se absorbuje rychleji než nesycené nápoje) koncentrace alkoholu v nápoji

Mohlo by vás zajímat: Tajemství nejzdravějších lidí na světě: Tato věc jim zajistila krásnou postavu a zdraví doslova na počkání

Přibližně 98% konzumovaného alkoholu se zpracovává v játrech, přičemž zbývající 2% až 10% se vylučuje močí, dýcháním a potem. Množství alkoholu v běžném nápoji bude trvat přibližně 10 hodin, než ho průměrná osoba zpracuje, což znamená, čím více se spotřebuje na jednom místě, tím vyšší je nárůst obsahu alkoholu v krvi. Když játra zpracovává alkohol, dělá to dvěma způsoby.

Z alkoholu se většinou rozkládá enzym alkoholdehydrogenáza (ADH, který je obsažen v jaterních buňkách). ADH potom metabolizuje alkohol na acetaldehyd. Acetaldehyd je rozdělen na octan jiným enzymem, aldehyddehydrogenázou. V konečném stádiu se acetát dále metabolizuje, nakonec tělo opouštějí jako odpadní produkty oxid uhličitý a voda.

Druhým způsobem, jakým může být alkohol zpracováván, je méně obvyklá alternativa, která používá jiné jaterní enzymy. Tato alternativní cesta, nazývaná mikrosomální systém, oxidace etanolu, se používá, když má krev velmi vysoký obsah alkoholu.

Foto:
Profimedia
Zdroj:
Michael Achberger

Související články

Diskuse k článku

comments powered by Disqus

Nejčtenější články

Obsah online magazínu feminity.cz je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu, nebo jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu zakázáno.

Kontakt

© Copyright 2022 Frogfoot s.r.o..