Lidé již od nepaměti využívají léčivou sílu přírody ve svůj prospěch. I v dnešní moderní době se na ni obracíme, když hledáme úlevu. Ukázalo se, že pití bylinkových čajů pomáhá při trávení, nevolnosti, zácpě a dalších potížích. Takže na zdraví!
Nepřehlédněte: Jeden z nejdůležitějších minerálů pro naše tělo: Vstřebává vápník v těle a umí odstranit přetrvávající akné
1. Máta peprná
Máta peprná, zelená bylina z rostliny Mentha piperita, je známá svou svěží chutí a vůní. Je oblíbená také pro svou schopnost uklidnit žaludek, za což vděčí především mentolu, složce máty peprné, která má na zlepšení trávicích problémů největší podíl. Olej z máty peprné se také používá ke zlepšení syndromu dráždivého tračníku (IBS) - zánětlivého stavu, který postihuje tlusté střevo a může způsobit bolest žaludku, nadýmání, plynatost a další nepříjemné příznaky.
Pokud si chcete připravit čaj z máty peprné, namočte 7-10 čerstvých listů máty peprné nebo 1 čajový sáček máty peprné do 250 ml šálku převařené vody. Louhujte 10 minut a potom jej vypijte.
2. Zázvor lékařský
Zázvor, vědecky známý jako Zingiber officinale, je kvetoucí rostlina původem z Asie. Jeho oddenek (podzemní část stonku) se používá jako koření po celém světě. Sloučeniny, které zázvor obsahuje mohou pomoci stimulovat kontrakce a vyprazdňování žaludku, čímž poskytují úlevu od nevolností a zvracení. (I ty způsobené těhotenstvím.) Pomáhá také při křečích, nadýmání a pomáhá k rychlejšímu vyprazdňování.
Pokud si chcete připravit zázvorový čaj, povařte 2 polévkové lžíce (28 gramů) nakrájeného kořene zázvoru ve dvou 250 ml šálcích vroucí vody po dobu 10-20 minut. Zázvorový čajový sáček můžete ponořit do 1 šálku (250 ml) převařené vody na několik minut.
Přečtěte si také: Proč byste měly pít japonský matcha namísto klasického zeleného čaje? Bod č. 5 vás přesvědčí
3. Fenykl obecný
Fenykl je bylina, která pochází z kvetoucí rostliny vědecky známé jako Foeniculum vulgare. Má chuť lékořice a může se jíst syrový nebo vařený. Fenykl funguje jako prevence žaludečních vředů. Pomáhá při zmírnění chronické zácpy a podporuje pohyb střev, působí jako přírodní projímadlo.
Fenyklový čaj si můžete připravit tak, že 1 čajovou lžičku, tj 4g fenyklových celých nebo drcených semínek vhodíte do 250 ml vroucí vody, povaříte 2-3 minutky a následně je necháme ještě další 2 minuty louhovat. Můžete také použít čerstvě nastrouhaný fenykl nebo čajové sáčky.
4. Pampeliška lékařská
Pampelišky se svými charakteristickými žlutými květy rostou po celém světě, a to určitě i na vašich trávnících. Extrakty z pampelišky obsahují sloučeniny, které mohou podporovat trávení stimulací svalových kontrakcí a podporováním toku potravy ze žaludku do tenkého střeva. Přidanou hodnotou je i to, že bojují se zánětem a snižují tvorbu žaludeční kyseliny. Pití čaje z pampelišky podporuje zdravé trávení. Listy pampelišek obsahují důležité vitamíny a minerály, například vitamin B6, vitamin C, železo, vápník, draslík, kyselinu listovou či hořčík.
Pro přípravu pampeliškového čaje kombinujte 2 hrnky květů pampelišky a 4 hrnky vody. Směs přivedete do varu, odstavíte od tepla a necháte stát 5-10 minut. Před pitím ji propláchněte přes sítko.
5. Černý čaj
Černý čaj pochází z rostliny Camellia sinensis. Často se vaří s jinými rostlinami v odrůdách, jako jsou English Breakfast a Earl Gray. Tento čaj se může pochlubit hned několika zdraví prospěšnými látkami. Patří sem tearubigíny, které mohou zlepšit trávení a teaflavíny, které působí jako antioxidanty, které vám mohou pomoci před žaludečními vředy. Extrakt černého čaje má také další benefity - podporuje metabolismus a pomáhá při hubnutí, protože vyrovnává hladinu cukru v krvi, a tak zabraňuje zbytečnému přejídání.
Chcete-li připravit černý čaj, ponořte černý čajový sáček do šálku o objemu 250 ml na 5-10 minut. Můžete také použít sypané listy černého čaje.