Vitamín D je pro naše tělo důležitý i z pohledu obranyschopnosti a celkového zdraví. Kromě důležitosti při posilování kostí hraje důležitou roli i při správném dělení buněk a budování imunity. Reguluje také krevní tlak. Čím jsme však starší, tím se absorbce vitaminu D snižuje. Tento vitamín však můžeme dostat do těla i preventivně, pokud se zaměříme na následující potraviny.
Rozdíl v syntéze mezi 20letým a 80letým je až 70%. Důvodem může být i to, že starší lidé mají často sníženou hladinu hořčíku, který je pro správné využití vitamínu D důležitý. Ve vyšším věku se také častěji vyskytuje i ztučnění jater, což negativně ovlivňuje metabolismus vitaminu D.
Věkem se snižuje absorpce vitaminu D z důvodu zmenšení absorpční plochy v tenkém střevě a poklesu aktivity enzymů ve střevní sliznici, a u seniorů se vytvoří o 75% méně vitamínu D z důvodu atrofie kůže a nižšího počtu prekurzorů vitamínu D v kožní tkáni.
Tučné ryby obsahují omega 3 nenasycené mastné kyseliny
Je známo, že ryby patří k nejvýznamnějším zdrojem vitaminu D hned po slunci, nemluvě již o zdraví prospěšných omega 3 mastných kyselinách. Nejvíce ho obsahují tzv. tučné ryby jako losos, pstruh, makrela, tuňák nebo úhoř.
Čtěte také: Takto se na vaší pleti podepíše sklenka vína, kterou si dopřejete byť jen třikrát týdně
Jediná ryba v konzervovaném stavu jako tuňák
Jedniná ryba v konzervovaném stavu, kterou si můžete zvýšit hladinu tohoto vitaminu z výše zmíněných čerstvých druhů ryb, je tuňák. Nevýhodou tuňáka však je, že obshuje velké množství rtuti, to se však týká i mnoho ostatních mořských ryb.
Houby a produkce vitaminu D
Většinou jsou houby pěstovány přirozeně ve tmě, proto aby se urychlila produkce vitaminu D, jsou některé houby pěstované pod odborným dohledem a zejména pod ultrafialovým světlem. Následně jsou prodávány v obchodních řetězcích v přirozené nebo zavařování podobě, což však na jejich vysoký podíl vitamínu D nemá vliv.
Kravské mléko
Některé druhy mléka jsou stejně jako houby obohacené o extra dávku vitamínu D. Většinou jde o nejnakupovanější kravské mléko. Ve srovnání s rostlinným mlékem je proto lepší volba, pokud nejste vegetariáni.
Žloutky z domácích vajec
Celkově vejce by ve vašem jídelníčku neměly chybět. Jsou výborným zdrojem bílkovin, žloutky však v sobě skrývají to nejdůležitější - vitamíny a minerály. Domácí vejce pocházející z volně chovaných slepic jsou co se týče obsahu na tom mnohem lépe a to až trojnásobně ve srovnání s klasickými vejci z řetězců.
Nepřehlédněte: Zaměřte se na suroviny z domácí půdy: Konkrétní jídelníček na 7 dní změní vaše návyky
Olej z tresčích jater jako prevence
Prevence, kterou znaly již naše babičky a mámy. I když tento název ve většině z nás nevyvolává chuť, je skvělým zdrojem vitamínu D. Pokud ho správně dochutíte, například mátou nebo citrusy, pak si možná i přijdete na své.
Hovězí játra
Stejně jako při oleji z tresčích jater, ani toto jídlo si někteří z nás neumí představit jako kulinářskou pochoutku, avšak na druhé straně, co bychom neudělali pro své zdraví? Nemluvě o tom, že kromě vitamínu D obsahuje toto jídlo i potřebnou dávku vitamínu A, železa a bílkovin. Ale protože má vysoký obsah cholesterolu, lepší volbou jsou rozhodně ryby.